Héhalom község honlapja

A sokszínű nógrád megyei település...

Ökoiskola Ökoiskola Héhalom

Sajtóközlemény - INNOVATÍV FEJLESZTÉSEK A HÉHALMI ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN - TÁMOP- 3.1.4.C-14

Mottó:

"Az iskola dolga: hogy megtanítson hogyan kell tanulni, hogy felkeltse a tudás iránti vágyunkat, hogy megtanítson bennünket a jól végzett munka örömére és az alkotás izgalmára, hogy megtanítson szeretni amit csinálunk és hogy segítsen megtalálni azt, amit szeretünk csinálni."

Az intézmény típusa:

1-8. évfolyamos általános iskola

Alaptevékenységünk:

Nappali rendszerű általános műveltséget megalapozó iskolai oktatás, cigány etnikai tanulók felzárkóztatása, napköziotthoni és tanulószobai ellátás, sajátos nevelési igényű tanulók integrált oktatása.

Székhely:

Cím: 3041 Héhalom, Hősök tere 2.
Telefon: +3632/482-144

Tagintézmény:

Cím: 3043 Egyházasdengeleg Kossuth u. 1.
Telefon: +3632/487-115

Személyi feltételek:

Az iskolai dolgozók létszáma: 10 fő
Ebből pedagógus: 9 fő
Technikai dolgozó: 1 fő

Tárgyi feltételek:

Az 1995-ben kialakított épületszárnnyal bővült iskolánk, jó tanulási feltételeket biztosít. A tantermek állaga és berendezése jó. Informatikai szaktanteremmel, tornaszobával, világítással ellátott bitumenes kézilabda pályával, német nyelvi szaktanteremmel rendelkezünk.

Az épület energetikai korszerűsítéásére, felújítására 2012-ben került sor.

A tanulói közösség:

Mivel a tanulócsoportok létszáma alacsony, ezért meghitt, családias légkört tudunk kialakítani.

Iskolai hagyományaink, rendezvényeink:

 • Minden évben ünnepélyes tanévnyitóval nyitjuk, illetve ünnepélyes tanévzáróval zárjuk a tanévet.
 • A tanév utolsó napját követő szombaton ballagási ünnepséggel búcsúztatjuk a 8. osztályos tanulóinkat.
  Ezen ünnepségeken szülők, rokonok, ismerősök, volt diáktársak szép számmal vesznek részt.
 • A nemzeti ünnepeinket - március 15. és október 23. - a község felnőtt lakosságával szoktuk ünnepelni. Az ünnepi műsorokat tanulóink adják.
 • Osztálykeretben emlékezünk meg október 6.-ról az Aradi vértanúk napjáról.
 • Mikulás napját tanulóink mindig nagy izgalommal várják. Külön kerül megrendezésre az alsó és felső tagozat részére. Az alsós diákok versekkel, dalokkal készülnek, a felsős tanulók az ajándékozáson túl inkább a zenét, a táncot várják.
 • Karácsonyi ünnepélyünk bensőséges rendezvényünk a téli szünet előtti utolsó tanítási napon. Karácsonyfát díszítünk, karácsonyi dalokat énekelünk. Minden osztály kis műsort ad. Ajándékozás is történik. Az ünnepély hangulata egészen családias.
 • Klubdélutánok. Az alsó tagozatban a gyerekek műsorral kedveskednek szüleiknek. Természetesen tánc, vetélkedők, ügyességi versenyek fűszerezik e délutánokat. A felső tagozatban a táncé a főszerep.
 • Táncoktatás A T-DANCE Alapfokú Művészetoktatási Intézménnyel kötött megállapodás alapján táncoktatásra van lehetőség az iskola tanulói számára. A tanult táncokat az iskolai és községi rendezvényeken mutatják be a diákok.
 • Farsang. Diákjaink és a szülők által legjobban várt és az egyik legvidámabb rendezvényünk februárban. Az iskola minden tanulója jelmezt ölt. A zsűri a legötletesebb jelmezt viselő egy alsós és egy felsős osztályt tortával jutalmaz, de vannak egyéni helyezettek is, illetve valamennyi jelmezt öltött diák kap kis jutalmat.
  Van tombolasorsolás is - itt egy fődíj és sok más nyeremény talál gazdára. A szülők nagyon sokat segítenek a farsangi bál sikeres lebonyolításában (büfé működtetése, szendvicsek készítése, zsűri, stb).
 • Gyermeknap. Május utolsó hetében megrendezett vidám program játékos vetélkedőkkel. A szülők szintén segítenek a szervezésben, lebonyolításban.
  Fordított nap. Májusban a diákönkormányzat által szervezett vidám nap diáktanárokkal.
 • Anyák napi ünnepség. Tanulóink műsorral, virággal köszöntik az édesanyákat és a nagymamákat.
 • A Kihívás napján aktívan sportolnak tanulóink a nap folyamán.
 • Föld Napja rendezvényei. A környezeti nevelés megerősítését szolgálja (természetjárással egybekötött vetélkedők, környezetrendezés).
 • Sportversenyek, bajnokságok: labdarúgó, kézi- és kosárlabda, asztalitenisz, atlétika, ügyességi versenyek. Körzeti, városi, megyei sportversenyeken való részvétel.
 • Katasztrófavédelmi megyei és országos versenyeken való részvétel.
 • Túrák. Az első félévben szeptember végén, október elején szervezzük meg tanulóink részére. A második félévben május, június hónapban történnek a túrák. Az alsósok Héhalom környékén vagy a szomszédos településeken, a felsős tagozatosak a Mátra vagy a Cserhát hegységekben túráznak.
 • Tanulmányi kirándulások: egynapos autóbuszos országjárás tanulóink és szüleik részvételével (május, június hónapban).
  A 7-8. osztályosoknak többnapos - legfeljebb háromnapos - is tervezhető. A kirándulásokat az osztályfőnökök szervezik és vezetik.
 • Az iskola összes tanulójának és az iskola közösségi életében tevékenyen résztvevő szülőknek a tanévben egy alkalommal ingyenes jutalom kirándulást biztosítunk, melyet az iskola a hulladékgyűjtésből, a karácsonyi illetve húsvéti vásárokon, valamint a farsangi bálból befolyt összegből finanszíroz.
 • Minden évben lehetőséget biztosítunk nyári táborozásra.

 Sajtóközlemény - Innovatív fejlesztések a héhalmi általános iskolában