Héhalom község honlapja

A sokszínű nógrád megyei település...

Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Héhalom Község Önkormányzata a magyarok lakta települések közötti magyar- magyar kapcsolatok kiépítését tűzte ki célul, melyhez a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázati forrása nyújtott segítséget. Önkormányzatunk fő célkitűzése a tapasztalatcsere, a tudás és a szellemi értékek átadása. A testvér-települési kapcsolat révén minden korosztály megismerheti a másik magyar településen tartott, a magyar történelemhez fűződő eseményeket és nemzeti ünnepeket, közösen ápolhatják a kulturális örökséget, feleleveníthetik a régi szokásokat, ezáltal erősítve meg a nemzeti azonosságtudatot.

A felvidéki Ipolyság városával, valamint a kárpátaljai Tiszacsoma községgel testvér-települési kapcsolatot létesítettünk. A testvér-települési együttműködési megállapodások aláírására 2015. augusztus 18-án ünnepélyes keretek között került sor.

A testvér-települési együttműködési megállapodások aláírására 2015. augusztus 18-án ünnepélyes keretek között került sor.

Ipolyság város a Felvidéken található, mintegy nyolcezer lakosú település, melynek több mint 62%-a magyar nemzetiségűnek vallja magát.

Az Ipoly völgyében, annak jobb partján, a magyar- szlovák határ mellett fekszik.

Területén már a történelem előtti időkben is éltek emberek. A régészek kőkorszaki település maradványait is feltárták itt. Ipolyságot először 1237-ben említik IV. Béla király egyik oklevelében. A város helyén elterülő egykori település fejlődését nagyban meghatározta az itt alapított premontrei kolostor, melynek maradványai ma is állnak.

Nevezetességei közé tartozik a volt Hont vármegye székhelye, amely ma Városháza. A Főtér közepén található, a város védőszentjét ábrázoló Szeplőtlen Istenanya szobor, a Honti Múzeum és Galéria, valamint az 1906-ban épült evangélikus templom.

http://hu.sahy.sk/

A testvér-települési együttműködési megállapodások aláírására 2015. augusztus 18-án ünnepélyes keretek között került sor.

Tiszacsoma község Kárpátalján található, mintegy 900 fős település, melynek több mint 90%-a magyar nemzetiségűnek vallja magát. Nevét a Csoma folyóról kapta, melyet 1272-ben említenek először egy adománylevélben.

Tiszacsoma és környéke már a honfoglalás idején lakott hely volt, az itt talált leletek tanúsága szerint. Nevezetességei közé tartozik református, valamint görög katolikus temploma, és a honfoglalás kori temető a falu határában, amit emlékparkká alakítottak.

http://www.karpatinfo.net/telepules/tiszacsoma-csoma

image009 image010