Héhalom község honlapja

A sokszínű nógrád megyei település...

Megkezdődött az Általános Iskola energetikai korszerűsítése

A projekt megnevezése:

A HÉHALMI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉPÜLETÉNEK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE
(KEOP-5.3.0/A-09-2010-0030)

A támogatás összege: 29.328.683.- Ft

A kivitelezés ideje: 2012.08.07.-2012.09.30.

A kedvezményezett: Héhalom Község Önkormányzata

A projekt összefoglalása:

Az energetikai korszerűsítés két fő területre koncentrálódik:

  1. A meglévő fűtési rendszer korszerűsítése a fűtési energia felhasználás hatékonyságának növelésével.
  2. Az épület határoló szerkezetei hőszigetelő képességének javítása, energetikai hatékonyság.

Fűtési rendszer korszerűsítése:

A tervezett beruházás megtérülésének figyelembevételével a jelenlegi fűtési rendszer alapvető megváltoztatását nem, de műszaki korrekcióját tervezzük. A korszerűsítés két meghatározó összetevője: a jelenlegi rendszer szabályozás hatékonyságának javítása, valamint a felhasznált fűtőanyag mennyiségének csökkentése. Ezek alapján a következő műszaki beavatkozásokat tervezzük:
A jelenlegi normál radiátor szelepek cseréje szükséges új termosztatikus szelepfejek beépítésével (Herz TS-90 tip.) hogy az adott helyiség hőszükségletének megfelelő hőmennyiség leadás megvalósuljon.
A jelenlegi fűtőkészülék lecserélése szükséges új, korszerű, alacsony gázfogyasztású kondenzációs gázkazánok beépítésével. A kazán egységteljesítmény csökkentésével (2 db berendezés) nem kell a szigorúbb tűzvédelmi követelményeknek megfelelő fűtőhelyiséget kialakítani. Az új fűtő készülék saját turbós rendszerű füstgázelvezető rendszerét ki kell építeni és a meglévő kéményt el kell bontani.
A kazán szabályozása biztosított a rendszer tartozékként beépítésre kerülő szabályozó egységgel, külső hőmérséklet érzékelővel.

Az épület határoló szerkezeteinek utólagos hőszigetelése:

A jelenleg hőszigeteletlen és utólag hőszigetelhető határoló szerkezetek utólagos hőszigetelését tervezzük a műszakilag szükséges és járulékos építési munkákkal:

Homlokzat utólagos hőszigetelése:

Az elnedvesedett vakolatokat a bezárásra kerülő homlokzati felületeken kívül-belül leverjük 1,2 m magasságban, és új lélegző és sólekötő vakolattal látjuk el ezeket a felületeket.
A további nedvesség felszívás megakadályozására a szóban forgó régi épületszárny utcai homlokzati falába (legrégebben épült 51,0 cm vtg. falak, melyeket a homlokzati hőszigetelés lezár) Izometal rozsdamentes utólagos vízszigetelő lemez besajtolását is tervezzük.
A vakolat javítások elvégzése után 8,0 cm vtg. EPS homlokzati szigetelőlemez elhelyezését tervezzük a rendszerhez tartozó vékonyvakolattal és bevonati rendszerrel törtfehér színben.
A végeleges homlokzatképzés kialakításához szükséges épülettartozékok, bádogos szerkezetek is le-, illetve felszerelésre kerülnek.
A belső vakolatjavításból eredően a belső festési munkákat is el kell végezni.

A régi épületszárny zárófödémének szigetelése:

A meglévő borított gerendafödém felső agyagtapasztásának és deszkázatának javítása és tisztítása tervezett. A kitisztított födémre párazáró és takaró fólia elhelyezésével 15,0 cm vtg. üveggyapot hőszigetelő lemez beépítése szükséges.

Új épületrész tetőterének tetősík menti kiegészítő hőszigetelése:

A meglévő belső burkolt felületre 5,0 cm üveggyapot hőszigetelő lemez kerül rögzítésre, majd párazáró fólia beépítése után fém vázszerkezetre csavarozott 1 rtg. normál 12,5 mm vtg. gipszkarton lemez belső burkolat készül diszperziós festékkel festve.

Homlokzati nyílászárók cseréje:

A jelenlegi avult homlokzati nyílászárók teljes cseréjét tervezzük új korszerű műanyag szerkezetű, hőszigetelt üvegezésű nyílászárók beépítésével.
Új ablakok készülnek a régi és az új épületszárnyon, valamint új bejárati ajtók kerülnek elhelyezésre.
Az épület déli oldalának homlokzatán a meglévő ablaknyílások egy része megszüntetésre kerül.

uszt logo

mm erfa logo

TIOP-1.1.1-07/1-2008-0433
Pályázó: Héhalom és Egyházasdengeleg községek önkormányzatainak Általános Iskolai Intézményfenntartó Társulása nevében Héhalom Község Önkormányzata, mint Gesztor, 3041 Héhalom, Petőfi u. 1.
Közreműködő szervezet: ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. 1134 Budapest, Váci út 45. „C” épület
Projekt megvalósítása: 2010. október 14.- 2011. január 31.
Támogatás összege: 5. 786.500 Ft
A TIOP-1.1.1-07/1-2008-0433 kódú pályázat keretében, melynek címe „Informatikai eszközökkel a használható tudásért” a Héhalmi Általános Iskola 5. 786.500 Ft támogatásban részesült, melyet a következő eszközök beszerzésére fordíthat: 4 db digitális tábla csomag, 7 db tanulói munkaállomás, 1 db SNI-s mozgássérültek részére alkalmas munkaállomás, WIFI hozzáférés.
Az iskola pedagógusai számára a szállító cég a tábla használatát segítő oktatást tart. A gyerekek, szülők és érdeklődők január 27-én, délután 2 órától Nyílt Nap keretében tekinthetik meg a táblák működést, a bennük rejlő modern pedagógiai lehetőségeket.
A bemutatóra, és az azt megelőző mesejátékra minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Héhalom Község Önkormányzata 2009. 09. 30-án, az Észak-Magyaroraszági Operatív Program keretén belül meghirdetett ÉMOP-2009-3.1.3/A kódszámú "Kisléptékű településfejlesztés vidékfejlesztési program kiegészítésére (Települések infrastrukturális fejlesztése nem LHH kistérségekben)" című pályázati konstrukció keretében benyújtott "Héhalom község rossz állapotban lévő belterületi útjainak korszerűsítése" című pájázata kedvező elbírálásban részesült.
A projekt tervezett összköltsége: 23.286.937 Ft
A projektet a támogató Nemzeti Fejlesztési Ügynökség közreműködő szervezetén, a NORDA Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökségen keresztül a költségek 90%-ának erejéig, 20.958.243 Ft-tal támogatja. Az Önkormányzat a projekthez 2. 328.694 Ft-tal járul hozzá.
A projekt keretében felújításra kerül a település három legelhasználódottabb utcája: az Arany, a Jókai és a Ságvári utca. A projekt befejezésének tervezett ideje 2010. június 30.

uj magyarorszag fejlesztesi terv logo